PERHATIAN:
 1. Laman web ini hanya boleh dilayari dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 atau Mozilla Firefox versi 2 dan ke atas. Panduan Clear Cache untuk pelayar Mozilla Firefox, Internet Explorer & Google Chrome arrow KLIK DI SINI
 2. Hanya pemohon yang telah mendapat tawaran kemasukan ke IPT boleh memohon pembiayaan pendidikan PTPTN.
 3. Jadual Tarikh Tutup Permohonan Pinjaman arrow KLIK DI SINI
 4. Sila pastikan pemohon memenuhi keperluan berikut SEBELUM membuat permohonan secara atas talian (online):
  1. Memenuhi syarat-syarat permohonan pembiayaan pendidikan PTPTN.arrow SILA RUJUK DI SINI.
  2. No PTPTN hanya sah dalam tempoh 6 bulan bermula dari tarikh pembelian No PTPTN di Bank Simpanan Nasional (BSN) sehingga tarikh pendaftaran permohonan online.
  3. Hanya emel rasmi pelajar sahaja yang perlu digunakan bagi urusan rasmi PTPTN.
  4. Menyelesaikan keseluruhan hutang pembiayaan pendidikan terdahulu sekiranya pernah mendapat pembiayaan pendidikan PTPTN tetapi gagal / berhenti / mendapat penaja lain / membatalkan pembiayaan pendidikan PTPTN.
 5. Hanya satu permohonan sahaja boleh dibuat dalam satu-satu masa.
 6. Bagi pemohon yang baru pertama kali hendak menggunakan sistem permohonan secara atas talian (online), sila daftarkan permohonan anda dengan mengisi maklumat nombor PTPTN pada menu PENDAFTARAN KALI PERTAMA dan menekan butang DAFTAR. Pemohon tidak perlu memilih menu tersebut bagi penggunaan seterusnya (hanya perlu daftar masuk dengan memasukkan nombor kad pengenalan dan kata laluan di ruangan atas laman web dan menekan butang LOG MASUK).
 7. Pemohon mestilah memastikan maklumat yang diisi adalah tepat dan betul sebelum menekan butang "Ya" bagi tujuan pengesahan permohonan. Setiap permohonan yang telah disahkan TIDAK boleh dibuat pindaan dan pemohon dikehendaki membeli nombor PTPTN yang baru untuk membuat permohonan baru.
 8. PTPTN telah mengemaskini Panduan Dan Peraturan Am Mengisi Surat Tawaran Pembiayaan, Dokumen Perjanjian dan Lampiran Perjanjian Pembiayaan Pendidikan PTPTN. Panduan ini adalah yang terkini mengambli kira perubahan dasar Tanpa Penjamin bermula 1 Jun 2011.
 9. Lampiran 1 - Contoh Palang Dua (2) Garisan Lurus Pada Dokumen Sokongan.
 10. Panduan Pengisian Surat Tawaran & Dokumen Perjanjian Tambahan Kenaikan Jumlah Pembiayaanarrow KLIK SINI
 11. Panduan Pengisian Surat Tawaran & Dokumen Perjanjian Pinjamanarrow KLIK SINI
 12. Panduan semakan penyata online dan bayaran balik melalui fpxarrow KLIK SINI
 13. Sebarang pertanyaan lanjut boleh hubungi PTPTN HOTLINE di talian 03-2193 3000.

first-register

 1. LOGIN UNTUK MEMOHON PINJAMAN
 2. Sila isikan No Kad Pengenalan tanpa mengisi sebarang (- , / , ruang kosong)
 3. Masukkan Maklumat No. PTPTN yang dibeli daripada BSN
  (I) Pelajar yang masih belum mempunyai akaun SSPN-i diminta untuk membuka akaun di Maybank, Bank Rakyat, Bank Islam atau Agrobank bagi mendapatkan nombor akaun SSPN-i SERTA MERTA.

  (II) Pelajar yang membuka akaun SSPN-i di Maybank dan Bank Rakyat boleh membuat permohonan pembiayaan pendidikan PTPTN pada hari yang sama manakala bagi pembukaan akaun SSPN-i yang dibuat di BIMB dan Agrobank, permohonan pembiayaan pendidikan hanya boleh dilakukan pada keesokan harinya.

  (III) Permohonan pinjaman PTPTN bagi pelajar Diploma UiTM kemasukan Mei 2017 akan dibuka pada 1 Ogos hingga 31 Ogos 2017 dan 1 September hingga 30 September 2017 mengikut struktur semester pengajian di UiTM. Bagi pelajar di kalangan ibubapa penerima BR1M yang telah ditawarkan Wang Pendahuluan Pinjaman (WPP), waran boleh ditunaikan mulai 23 Mei 2017. Semakan tawaran WPP boleh dibuat melalui portal PTPTN.

  (IV) Pelajar dinasihatkan untuk menyemak terlebih dahulu syarat kelayakan masuk ke IPT yang telah diluluskan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di IPT masing-masing sebelum mengemukakan permohonan pembiayaan pendidikan PTPTN secara "online". Ini bagi memastikan pelajar mematuhi syarat permohonan seperti mana yang telah ditetapkan oleh PTPTN. (Sila KLIK SINI untuk rujukan pekeliling ).

  (VI) Permohonan pembiayaan PTPTN yang diluluskan adalah kelulusan bersyarat. PTPTN berhak untuk membatalkan kelulusan tawaran pembiayaan sekiranya berlaku ketidakpatuhan syarat kelayakan masuk ke IPT(sila rujuk syarat kelayakan masuk dengan pihak IPT), terdapat perbezaan maklumat permohonan dan tidak memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh PTPTN dari masa ke semasa ketika sesi semakan dan penyerahan dokumen tawaran kepada PTPTN.

  (VII) Semua permohonan pembiayaan PTPTN bagi pelajar yang menggunakan akaun Bank CIMB adalah menggunakan nombor akaun baru 10 digit. Sila hubungi pihak CIMB untuk mendapatkan nombor akaun baru tersebut.