Search
Close this search box.

SIMPAN SSPN

e-Perkhidmatan

Soalan Lazim

Pemindahan Aplikasi ke myPTPTN

Ya, boleh sehingga Portal Rasmi PTPTN ditutup sepenuhnya, namun penggunaan myPTPTN adalah lebih mudah dengan paparan yang menyeluruh dan terperinci.

Ya, masih boleh diterima di Portal Rasmi PTPTN, tetapi pembayaran dan deposit melalui myPTPTN adalah lebih meyakinkan dengan paparan penyata yang telah dikemaskini boleh dilihat serta-merta.

Ya, masih diboleh dibuat di Portal Rasmi PTPTN, namun permohonan di myPTPTN adalah lebih mudah dengan paparan pilihan akaun dipermulaan permohonan.

Ya, pembukaan akaun baharu masih boleh dibuat di Portal Rasmi PTPTN, namun pembukaan di myPTPTN adalah lebih selamat dengan pengesahan eKYC.

Penutupan beberapa perkhidmatan di Portal Rasmi PTPTN adalah sejajar dengan transformasi dunia pendigitalan yang mana myPTPTN akan dijadikan sebagai portal utama dan perkhidmatan berpusat e-perkhidmatan. E-perkhidmatan di Portal Rasmi PTPTN akan ditutup sepenuhnya dimasa akan datang.

  • myPTPTN menggunakan kaedah Single Sign On (SSO) bagi memaparkan keseluruhan maklumat pelanggan
  • myPTPTN boleh menjimatkan masa pelanggan
  • Pengemaskinian maklumat terkini pelanggan boleh dibuat di myPTPTN
  • myPTPTN adalah lebih selamat dengan pengesahan eKYC dan TAC
  • Pembayaran dan deposit melalui myPTPTN akan dikemaskini serta-merta

Maklumat terkini/ hebahan seperti promosi, kempen dan pertandingan boleh didapati terus di dashboard, peti masuk dan pautan pantas di Laman Utama myPTPTN.

Laman Rasmi PTPTN myPTPTN
Paparan pertama adalah ringkasan penyata baki pinjaman, pengguna perlu klik kepada “LIHAT TERPERINCI” untuk paparan keseluruhan baki Paparan pertama adalah baki pinjaman dan simpanan terperinci pengikut tahun pilihan
Pembayaran pinjaman dan deposit simpanan boleh terus dibuat di paparan penyata baki keseluruhan Pembayaran pinjaman atau deposit simpanan boleh terus dibuat di Pautan Pantas atau di Laman Utama
Pilihan akaun untuk permohonan potong gaji boleh dibuat setelah melengkapkan maklumat majikan Pilihan akaun untuk permohonan potong gaji boleh terus dibuat pada permulaan permohonan