Question 1:
What is the PTPTN education financing repayment method?

Answer :

The repayment methods are as follows:

 


CHANNELS


AGENCIES/ AGENTS

  Counter

  • PTPTN Head Office

  • PTPTN State Offices

  • PTPTN One-Stop Centre

  • Urban Transformation Centre (UTC)

  • Bank Islam Malaysia Berhad

  • CIMB Bank Berhad

  • Bank Simpanan Nasional

  • Bank Kerjasama Rakyat Malaysia

  • Pos Malaysia Berhad

  • Inland Revenue Board of Malaysia (IRB) Head Office                                                       

  Salary Deduction

  • Inland Revenue Board of Malaysia (IRB)

    • Recipients have to send the application form/ letter/ email together with employer's name and address to PTPTN

    • Salary deduction form can be downloaded from website

  Online Banking

Official Portal (e-FESthrough

Financial Processing Exchange  (FPX)

  • Bank Islam Malaysia Berhad

  • CIMB Bank Berhad

  • Public Bank Berhad

  • Maybank

  • Hong Leong Bank

  • RHB Bank

Withdrawal from EPF Account II

  • Withdrawal from EPF Account II


Note:

* Conditions are as follows:

Withdrawal by member:
- For Degree and Diploma studies: education financing agreement executed on 2nd January 2001 onwards.

Withdrawal by parents recipient:
- For Degree studies: education financing agreement executed on April 2000 onwards.

- For Diploma studies: education financing agreement executed on 17th January 2006 onwards.

 

NOTIFICATION (For Payment over the Counter at Banks & Post Offices) 

  1. Account No. of Recipient   : Identity Card No. of Recipient
  2. Name of Recipient             : PTPTN-PEMBIAYAAN (PTPTN Account No. is not required)
  3. No./ Contract / Reference : Reference No. of Offer Letter/ Funding Recipient Telephone No.


CHECKING OF STATEMENT OF ACCOUNT (e-FES)

  1. Password                 : Identity Card No. of Funding Recipient
  2. Pin No. / Password : Recipient Financing No. (Please refer to the Financing No. in the Statement of Account)
  • Service charge will be imposed for every payment made over the bank counter or online.
  • Please retain the payment slip or print a payment receipt for selfkeeping.
  • The PTPTN official receipt will only be issued if the payment is made directly to PTPTN.
  • Payment by personal cheque is allowed.

Note:
Bank draft / money order must be crossed and paid in the name of 'PERBADANAN TABUNG PENDIDIKAN TINGGI NASIONAL' . Please mail to the following address:
 

Chief Executive 
National Higher Education Fund Corporation
Lot G2, Ground Floor, Wisma Chase Perdana
Off Jalan Semantan, Damansara Heights
50490 Kuala Lumpur

(attn: Unit Terimaan)

 


 

Question 2 :
I have made application for Ujrah conversion. Do I need to make repayment during the process of Ujrah conversion being offered?

Answer :
Yes. Recipient needs to make ongoing repayment. Conventional repayment will be reconciled to Ujrah financing after offer of ‘Ujrah' be made.


 
Question 3 :
What is "Ujrah"?

Answer :
"Ujrah" is Kos Upah that imposed on education financing as stated in the executed agreement. Kos Upah will be calculated 6 months after the study complete or the financing ends (whichever comes first). Kos Upah rate of 1% per annum above flat rate will be imposed for repayment period.



Question 4 :
What is the procedure for checking the balance of education financing?

Answer :
The balance of education financing can be checked via e-FES.



Question 5 :
What is the procedure for online payment?

Answer :
Please refer to the official portal of the relevant banks.



Question 6 :
What is the procedure for financing repayment through salary deduction?

Answer :
Please furnish information to the Pegawai Bertanggungjawab (click here) and download Borang Potongan Gaji. Information required are as follows:

  1. Name, Identity Card No. and address of recipient.
  2. Name, address and telephone number of employer.


Question 7 :
May I pay more than the sum of the original instalment?

Answer :
Yes, you are allowed.



Question 8 :
May I pay less than the sum of the original instalment?

Answer :
Yes. But it is not encouraged.



Question 9 :
Should I wait for the instruction letter of repayment from PTPTN before commencing my repayments?

Answer :
Recipient do not have to wait for the instruction letter of repayment from PTPTN.



Question 10 :
May I pay the monthly instalment earlier, before 6 months from the original date of repayment?

Answer :
Yes, you are allowed. Repayments made earlier than the original date of repayment will not incur upah. Instalment payments made in accordance with the repayment schedule are subject to upah.


 

Updated: 28/01/2014